Powered By Blogger

вторник, 25 марта 2014 г.

Історія бібліотечної справи на Куп’янщині

Сьогодні спостерігається значне поширення інтересу до вивчення історії свого краю. В кожному селі району живуть люди, які закохані у свій край, добре знають його історію. До таких небайдужих, ініціативних людей відносяться і бібліотечні працівники Купянщини.
На початку 2012 року бібліотекарі району одержали від адміністрації центральної районної бібліотеки завдання – написати історії своїх сільських бібліотек. І почалися пошукові та дослідницькі роботи.
Бібліотечні працівники спілкувалися з односельцями, старожилами своїх сел, вивчали документальні джерела та книги по історії рідного краю. Одночасно було виявлено багато цікавих фактів з історії сел. Майже два роки йшла кропітка робота і наприкінці 2013 року методичний відділ районної бібліотеки одержав 24 історії сільських бібліотек, які написали завідуючі бібліотек та  історію районної бібліотеки, яка написана директором Куп’янської централізованої бібліотечної системи Подкопаєвою І.М.
В наданих матеріалах багато цікавих історичних фактів, інформація супроводжується фотографіями.
Майже чотири місяці завідуюча методико-бібліографічним відділом Тарценко Г.А. редагувала  надані матеріали, їй допомагав інженер з комп’ютерного обладнання Авксент’єв В.В. І в березні цього року вийшла брошура «Історія бібліотечної справи на Куп’янщині».
Бібліотечна справа на Куп’янщині почала розвиватися наприкінці ХІХ сторіччя, про що свідчать такі документи як «Доклад Харьковской Земской Управы Харьковскому Земскому Собранию за 1986 год», «Отчет Харьковского общества по распространению в народе грамотности за 1903 год» та інші.
В 1899 році народними бібліотеками  в Купянському повіті користувалося 4611 читачів.  На кінець 1903 року загальна кількість народних бібліотек в повіті налічувала 27 одиниць.
Згідно даних «Отчетов и докладов Купянской Уездной Земской Управы очередному Уездному Земскому Собранию сессии 1912 года» в період з 1908 по 1912 рік кількість народних бібліотек Куп’янського повіту зросла з 39 до 63 установ. Бібліотечні фонди зросли з 24486 екземплярів до 77797 творів друку. Кількість читачів збільшилася з 6083 до 10826 чоловік, книговидача з 39412 до 99720 книг.
На початок 1917 року в Купянському повіті діяло 84 безплатних народних бібліотеки. Протягом року планувалося відкрити ще 9 народних бібліотек. Але життя внесло в ці плани свої корективи.
В радянські часи бібліотечна справа в районі продовжує розвиватися. В період Великої Вітчизняної війни бібліотеки і бібліотечні фонди значно постраждали, але в 50-60-ті роки бібліотеки почали відроджуватися.
В 1977 році всі бібліотеки району були обєднані  в централізовану бібліотечну систему. На сьогоднішній день в районі працює 24 сільських бібліотеки, які очолює центральна районна бібліотека.




Комментариев нет:

Отправить комментарий