Powered By Blogger

понедельник, 3 марта 2014 г.

Практикум для бібліотечних працівників

Слово «бібліографія» вперше  з`явилося в Стародавній Греції в V  ст. до н. е. Так називали людей, які  переписували книги. Професія  бібліографа була дуже почесна і престижна, тому що  мистецтвом переписування книг володіли  лише дуже освічені і грамотні люди, які мали ще й високі художньо – каліграфічні здібності.
Коли античний світ занепав, слово «бібліографія» надовго щезло із вжитку. І лише в першій половині XVII ст. французькі вчені Габріель Наде і Луї Жакоб вперше використали слово «бібліографія» в назвах своїх праць в понятті «список літератури».
Зараз поняття «бібліографія» досить  відоме. Отже, бібліографія -  це наука, яка розробляє методи опису творів друку, складання їх покажчиків та оглядів різного призначення.
Відповідно до річного плану роботи Куп`янської ЦБС  20 лютого 2014 року в  центральній районній бібліотеці відбувся семінар  - практикум  «Інформаційно–бібліографічне обслуговування користувачів», на якому були присутні  всі бібліотечні працівники централізованої  бібліотечної системи. З інформацією по цьому питанню виступила бібліограф ЦРБ Терешонкова І.Ю., яка розповіла, що одним із основних напрямів роботи  бібліотек є оперативне й повноцінне  забезпечення  потреб користувачів.  Щоб інформація була ефективною, вона повинна носити  систематичний, оперативний, випереджувальний характер.
Про особливості використання в інформаційній роботі бібліотеки   індивідуальних, групових,  та масових форм роботи, досвідом роботи поділилася завідуюча Ягідненським  бібліотечним  філіалом  Руда О. О.
Що таке експрес – інформація розповіла присутнім колегам завідуюча Новоосинівським бібліотечним філіалом Чекаліна Н. В.
Завідуюча Кіндрашівським бібліотечним філіалом Казарєзова Н. І. поділилася досвідом щодо довідково-бібліографічної та інформаційної роботи в бібліотеці. Вона розповіла своїм колега про основні процеси бібліотечно–бібліографічної діяльності бібліотеки, про довідково – бібліографічний апарат бібліотеки і як він допомагає користувачам бібліотеки в отриманні необхідної інформації.
Відкриття  комп`ютерних послуг стало  помітною подією в житті читачів  бібліотек району. Це розширило інформаційні можливості  бібліотечних закладів. Інтернет «відкрив» двері не тільки в безмежний світ  інформації, а й зробив бібліотеку  справді інформаційним центром.   

Комментариев нет:

Отправить комментарий