Powered By Blogger

понедельник, 17 августа 2020 г.

Прийшов Спас – пішло літо від нас

 

Кажуть люди: «От і Спас,

Йде вже літечко від нас».

Та всього залишив Спас

Добрим людям про запас.

Мед, як сонце, золотий,

Дух від яблук запашний,

Мак, волошки, чорнобривці –

Все на Спаса пригодиться.

Хто працює, той і має,

І про того Спас подбає!

Літо красне, прощавай,

В душах нам тепло лишай.

О. Роговенко

З давніх давен щорічно в серпні місяці святкують одне з головних дванадцяти свят християнського календарного циклу. У народі його називають Спас – свято врожаю, садових плодів, городини і меду. Першим називають свято Маковія або Медовий Спас. Свято прийшло до нас з Візантії, де було встановлене близько ІХ ст.  Селяни освячували у цей день насіння, воду, мак, мед. Спас 14 серпня ще називають Водним. Все тому, що цього дня цілющі властивості приписують і воді.

19 серпня у православних християн в Україні урочисто відзначається Яблучний Спас або Преображення Господнє. За церковними канонами, саме у цей день відбувалося чудесне преображення Ісуса Христа, яке побачили його учні. Головним обрядом цього дня є освячення плодів і злаків у церквах, зокрема яблук, бо їсти їх до цього дня вважалося гріхом.

29 серпня відзначають Горіховий Спас, або ще його називають Хлібним. По селах у цей період завершувались жнива. Цього дня господиня випікала перший хліб з нового урожаю. З хлібом-сіллю проводжала вона господаря в поле, де він засівав озимину. В кожній родині відбувалося освячення зерна, щоб забезпечити достаток протягом року.

Шановні читачі! Саме до цих свят центральна районна бібліотека підготувала книжково-ілюстративну виставку «Прийшов Спас – пішло літо від нас». Література, представлена на виставці, містить етнографічні нариси та докладні рецепти традиційних страв національної кухні. Ви познайомитеся зі звичаями, яких дотримувалися наші предки, збираючись за святковим столом. Аби народне свято відбулось і відбулося вдало, варто заздалегідь підготуватись до нього. Як це зробити, допоможуть матеріали нашої виставки, яка експонується в читальній залі нашої бібліотеки.

Комментариев нет:

Отправить комментарий