Powered By Blogger

пятница, 28 августа 2020 г.

Життя і творчість А. Стругацького (до 95 років від дня народження)

 


Аркадій Натанович Стругацький радянський письменник, сценарист, перекладач, який створив у співавторстві з братом Борисом Стругацьким кілька десятків творів, що вважаються класикою сучасної наукової та соціальної фантастики. Твори братів Стругацьких видані в 33 країнах і переведені на 42 мови. Важко перелічити всі російські і зарубіжні літературні премії, вручені Аркадію Натановичу і його братові за життя. Більше десяти романів і повістей Стругацьких були екранізовані.

Аркадій Натанович Стругацький – старший брат. Він з'явився на світ 28 серпня 1925 року в місті Батумі  в родині вихідців з України, а саме Чернігівської губернії. Предки батька Стругацьких походять з Херсонської губернії, а матері — з Полтавської губернії.  Незабаром його батьки переїхали до Ленінграду, де і залишалися до кінця життя. Батьки у братів Стругацьких були освіченими і інтелігентними людьми. Батько був за професією мистецтвознавцем, а мама — вчителькою. Коли почалася війна, Аркадій вже був підлітком, тому працював на будівництві укріплень, які повинні були захистити місто від нацистських окупантів. У 1942 році, коли Ленінград був у блокаді, Аркадію вдалося евакуюватися разом з батьком, але у вагон потрапив розряд і він єдиний вижив серед усіх, хто там перебував. Він поховав батька в місті Вологді. Потім поїхав в Чкалов (сучасний Оренбург), а потім опинився у селищі Ташл. Там він працював на пункті прийому молока, а в 1943 році був призваний до армії. Він закінчив Бердичівське піхотне училище, яке розташовувалося тоді в евакуації в Актюбінську, після чого був відряджений у Військовий інститут іноземних мов, який закінчив у 1949 році за спеціальністю «перекладач з японської та англійської мов». Потім потрапив викладачем в Каннську школу військових перекладачів. Завдяки своїй спеціальності, старшому з братів Стругацьких доводилося багато подорожувати. Він встиг відслужити військовим перекладачем на Далекому Сході і демобілізувався лише в 1955 році. З того часу Аркадій зайнявся письменницькою діяльністю. Він також працював редактором в «Детгизе» і «Гослитиздат». Професійний письменник, член Спілки письменників СРСР з 1964 року. Нажаль, Аркадій Стругацький прожив лише шістдесят шість років.

З нагоди 95-річчя від дня народження Аркадія Натановича Стругацького в центральній районній бібліотеці оформлено книжкову виставку «Життя і творчість А. Стругацького». До уваги користувачів бібліотеки запропоновано видання художніх творів письменника та його брата Бориса Натановича Стругацького, а найпопулярнішими з них є: «Сталкер», «Населений острів» («Залюднений острів»), «Важко бути Богом», «Готель «У Загиблого Альпініста»», «Равлик на схилі» та «Пікнік на узбіччі».



Комментариев нет:

Отправить комментарий