Powered By Blogger

пятница, 20 июля 2018 г.

Символи квітів у дівочому українському віночку



 Квіти - це вічні і прекрасні супутники нашого життя. Вони на вишиваних рушниках, скатерках на національному одязі.  Найбільшу відзнаку українського вбрання становить  віночок зі стрічками – один із найдавніших символів нашого народу.  Оспіваний у піснях, оповитий легендами й переказами -  символ добра й надії.  
Здавна українки ставилися до цього атрибуту надзвичайно відповідально, вкладали у нього свою душу, помисли та прагнення, знали, що це не просто прикраса, сплетена з квітів, а своєрідний оберіг від «дурного ока» та злих чар.
          На  даний час перед бібліотеками стоїть завдання сприяти відродженню давніх українських  народних традицій, виховувати у користувачів шанобливе ставлення до духовних цінностей нашого народу, розвивати інтерес молоді  до народознавчої тематики.  За допомогою різних форм  індивідуальної і масової роботи бібліотеки Куп`янської централізованої бібліотечної системи   велику увагу приділяють  обрядам, традиціям, святам, звичаям,  наших предків. Серед популярних заходів – години народознавства, інформаційні години, вікторини, конкурси, фольклорні свята,  бесіди. В кожній  сільській бібліотечній філії оформлені  куточки народознавства, книжкові виставки, перегляди літератури.
18 липня в центральній районній бібліотеці для дітей  проведено  народознавчий компас «Символи квітів у дівочому українському віночку». Бібліотекарі розповіли присутнім історію виникнення та символіку давньослов`янського вінка, ознайомили із дванадцяти основними квітками, кожна із яких мала своє значення при плетінні вінка.
 У наш час  український віночок не втрачає своєї значущості. Молоді дівчата,  одягнувши вишиванку, часто прикрашають себе вінками із живих та штучних квітів. Традиції нашого народу відроджуються і підтримуються.
  












Комментариев нет:

Отправить комментарий