Powered By Blogger

среда, 30 ноября 2016 г.

І свічка плакала в скорботі

Голодомор 1932 – 1933 років – найтрагічніша сторінка української історії.  Час дедалі більше  віддаляє нас від тих страшних подій, але пам`ять жива.
 В ці скорботні листопадові дні ми схиляємо голови перед світлою пам`яттю тих, кого забрала голодна смерть. Вшановуючи пам`ять жертв Голодомору в центральній районній бібліотеці  оформлені книжкові виставки: «Дзвони – 33 – го», «Свічка й молитва – окраєць для загублених душ»,  «Незгасима рана України».   Для  перегляду представлені матеріали про жахливі сторінки історії України,  свідчення очевидців, які пережили Голодомор. Документальні, фактографічні, публіцистичні і художні видання знайомлять із причинами і наслідками страшної трагедії українського народу.



          До цієї дати  в Професійному аграрному ліцеї  для студентів 1- го  курсу проведена година скорботи «І свічка плакала в скорботі». Працівники центральної районної бібліотеки ознайомили присутніх із маловідомими фактами трагедії українського народу, свідками тих, хто у своїй пам`яті крізь роки проніс страждання та біль. Наприкінці заходу присутні вшанували пам` ять померлих хвилиною мовчання.   До заходу була  оформлена  книжкова  виставка «Дзвони – 33 – го».


В усіх бібліотечних філіях   оформлялися книжкові виставки, перегляди літератури, проводилися уроки пам`яті, години скорботи, уроки – реквієми.
          Так, в Пристінській сільській бібліотечній філії  оформлена виставка – реквієм «Свіча пам`яті». Читачі мали змогу ознайомитися з документами, фотографіями та публікаціями про геноцид української нації, спогадами і свідченнями очевидців,  жителів сіл  Пристін та Сеньок - тих, хто у своїй пам’яті крізь роки проніс страждання та біль спричинені тоталітарним режимом.

 «Над білим янголом скорботи не згасне духу смолоскип». Під такою назвою в Кіндрашівській бібліотечній філії  пройшов урок історії для учнів 7 – 9 класів.   Бібліотекар  розповіла про страшну трагедію ХХ століття та ознайомила з документальними матеріалами та свідченнями  жителів села, які пережили ті страшні роки. Діти переглянули відеофільм  «Німа правда. Свідчення. Загублені в стерні»,  запалили свічки та вшанували пам` ять загиблих хвилиною мовчання.  По  завершенні заходу прозвучала  пісня  О. Білозір «Свіча».

         В Петропавлівській бібліотечній філії оформлена книжково – ілюстративна виставка «Сторінки Історії. Голодомор на Україні». Учні загальноосвітньої школи  ознайомилися із історичними фотодокументамиподій 1932 – 1933рр. та переглянули  документальну  стрічку «Час правди 1933 – го».



Потрібно  робити все, щоб нащадки, особливо молодь, знала про ті лихоліття, берегла їх у своїй пам`яті в ім`я того,  щоб таке страшне минуле не повторилося.

Комментариев нет:

Отправить комментарий