Powered By Blogger

понедельник, 22 июня 2020 г.

Письменники – ювіляри 360 років від дня народження Д. Дефо





Данієль Дефо – англійський письменник і публіцист, один із основоположників європейського   реалістичного роману. Народився у сім’ї успішного торговця, у молоді роки займався підприємництвом, багато мандрував Європою.  У біографії Дефо слід виділити три періоди за переважаючим родом занять: до сорока років він був комерсантом, після сорока – журналістом і приблизно з шістдесяти років  - письменником.
Його вабило життя  з усіма його мінливістями,  ризиками у комерції, бурхливою заповзятливістю в різноманітних сферах. Письменник завжди перебував у  середині політичної і релігійної боротьби своєї  тривожної епохи.  Дефо став зачинателем таких різновидів жанрів роману, як пригодницький, біографічний, психологічний, роман – подорож.
 Починаючи з 90 – х роках 17 століття  письменник виступає як поет – сатирик і публіцист, одним із найкращих зразків його публіцистики є трактат «Досвід про проекти», памфлет «Клопотання бідняка», сатира «Чистокровний англієць» . Дефо стає впливовою політичною фігурою.
 Всесвітню славу здобув романом «Життя і незвичайні пригоди Робінзона Крузо». Захоплюючи пригоди Робінзона Крузо, що опинившись після корабельної аварії на безлюдному острові, лягли в основу  його роману.
  Робінзонада –  геніальний витвір англійського письменника. Ізольована від суспільства людина сам на сам залишається з природою. Вона створює ситуацію експеримента, в ході якого перевіряється , що таке людина і на що вона здатна.
 Центральна районна бібліотека запрошує користувачів ознайомитися із всесвітньо відомим  твором письменника.  Приклад  життя  Робінзона Крузо доречний не лише на безлюдному острові, але й у повсякденному житті.  І саме тому історія звичайного моряка, який завдяки наполегливій праці та незламному характеру зумів вижити буде ще довго хвилювати читачів цієї чудової книги.




Комментариев нет:

Отправить комментарий