Powered By Blogger

четверг, 6 декабря 2012 г.

Світ ловив мене, та не піймав


Поклавши Біблію в торбинку,
Босоніж , пішки навпростець
Із Моначінівки, в Гусинку
Іде нескорений Мудрець


Серед діячів української культури, літератури, філософської думки, народного просвітництва одне з найвидатніших, найпочесніших міст належить Григорію Савичу Сковороді, 290 річчя з дня народження якого відзначалося 3 грудня в Україні. З прожитих ним 72 літ більше двох десятків років були пов’язані з Купянщиною.  Цей період припадає на роки його найвищого творчого злету. Саме тут в селах Гусинка та Моначинівка в маєтках братів Сошальських поет – мандрівник творив свої філософські поезії. Ми пишаємось тим, що земля Куп’янська живила і сприяла творчості Сковороди. І до цього часу в с. Моначінівка біля сільської школи стоїть дуб, який свого часу посадив Григорій Сковорода, а в школі оформлено музей Сковороди, в лісі біля с. Гусинка дзюркотить прозорою водою Сковородинівське джерело.

В бібліотеках району цими днями було проведено багато заходів, присвячених Сковороді. Це і книжкові виставки, бесіди, літературні подорожі, тематичні вечори: «Сліди не змиті вічності  дощами» ;  «Світогляд на мудрість»; «Великий народний мислитель» та інші. Центральну районну бібліотеку відвідали учні аграрного ліцею, які стали учасниками тематичного вечора «Джерело чистої душі».
Працівники бібліотеки розповіли присутнім про  життя та творчість видатного педагога, громадського діяча, лунали його вірші, а саме уривки  із збірки поезій «Сад божественних  пісень» та з книги байок «Басні Харківськія»,  інших поетичних творів.
Багато цікавого учні почули про перебування Григорія Сковороди на Купянщини, про історичні місця, пов’язані з його ім’ям. Прозвучав вірш Куп’янського поета  В.Курілова «Іде Сковорода в Гусинку», а на великому екрані був показан фільм про життєвий та творчій шлях Григорія Савича. В читальному залі, де проходив вечір, була оформлена книжкова виставка «Світ ловив мене, та не піймав».





Комментариев нет:

Отправить комментарий