Powered By Blogger

понедельник, 20 февраля 2012 г.

Війна у кожного своя


           Засинають піски – невблаганно, пекуче і сухо,
           А у флягах – ні грама, ні краплі води.
           І прицільним свинцем огризаються „духи”,
           Смерте, одведи, одведи, одведи...
      15 лютого в нашій країні відзначають скорботний День пам’яті воїнів-афганців. Всі ті, хто воювали на афганській землі і повернулися з Афганістану і ті, хто назавжди залишилися там, і ті, хто вірили в перемогу – довго чекали цього дня – 15 лютого 1989 року. Десять років йшла неоголошена війна. У тому поході обірвалися тисячі життів молодих радянських воїнів.Часто це були хлопчаки, яких іноді тягнуло на дитячі забави, але конституційний обов’язок зробив їх солдатами. А солдати не обговорюють накази. Вони їх виконують. Там, в ущелинах і на перевалах гористого Афганістану воїни-інтернаціоналісти довели: вони гідні продовжувачі слави ветеранів Великої Вітчизняної війни, вони – умілі їх учні. Вірність бойовій дружбі, готовність пожертвувати собою заради товариша, безстрашність у бою , винахідливість у скрутній обстановці – це риси воїнської майстерності і доблесті були постійними супутниками цих по суті хлопчаків, одягнутих у військову форму.
     Через горнило Афганістану пройшло і 326 воїнів – уродженців Куп’янщини. З них 9 не повернулося до батьківських осель, згоріло в полум’ї тієї несправедливої і незрозумілої для них війни, 17 отримали поранення і контузії різної тяжкості, 7 стали інвалідами.

     В школах, де вчилися воїни-афганці, установлені меморіальні дошки. В сільських бібліотеках оформлені стенди, куточки, книжкові виставки: „Боль моей души – Афганистан”, „Війна у кожного своя”, „Ні могили, ні хресного знаку”, „Вічно і поіменно – в наших серцях”.
    В бібліотеках району проведені різні заходи, присвячені чим трагічним подіям. Так, в професійному аграрному ліцеї працівниками районної бібліотеки було проведено інформаційну годину „Ми будемо довго пам’ятати і вам забути не дамо”. Уважно слухали юнаки і дівчата про мужність і безстрашність воїнів, які були ненабагато старшими за них. І всі вони зрозуміли, що війна – це безумство, це невиправдана жорстокість, це безутішна старість і сльози матерів.

    15 лютого в районному Домі культури до Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав відбувся фестиваль патріотичної пісні „Живи і пам’ятай”. Центральна районна бібліотека підготувала до цієї дати  книжкову виставку „Війна у кожного своя”, на якій були представлені книги про війну в Афганістані, портрети наших земляків, які загинули, виконуючи свій інтернаціональний обов’язок, фотографії учасників бойових дій.

    В Кругляківському бібліотечному філіалі  проведений урок мужності „На спаленій землі Афгану твої герої, Україно, полягли”, в Курилівському-1 – літературна година „Болит в душе Афганистан”, в Петропавлівському – урок мужності „Бой гремел в окресностях Кабула”, в Ягідненському філіалі – бесіда „Відлуння афганських гір”.
     Вічний вогонь пам’яті не згасає над воїнами-інтернаціоналістами. Він попереджує, він закликає: не місце війнам в житті людей! Хай чорну війну навічно переможе світлий, чистий, ясний мир!

Комментариев нет:

Отправить комментарий