Powered By Blogger

четверг, 6 февраля 2014 г.

Війна. Куп`янщина. Пам`ять.

3 лютого Куп`янщина святкувала 71 – річницю з дня визволення від німецько- фашистських загарбників. 224 дні тривала окупація міста Куп` янська і сел. Звільнення Куп`янщини започаткувалося 31 січня 1943 року, а 3 лютого  у вечірньому повідомленні Радінформбюро відзначалося: «У районі Куп`янська противник створив на березі ріки Оскіл сильно укріплений рубіж оборони. Наші частини обійшли місто з  півдня і півночі і вдерлися на міські околиці». У результаті жорстоких вуличних боїв наші війська знищили багато солдатів і офіцерів противника, захопили воїнську техніку, звільнили місто від загарбників.
 Оборонні й визвольні бої на Куп`янщині, як у краплині роси, віддзеркалюють всю картину Великої Вітчизняної війни. Куп`янчанам довелося бути  свідками  відступання радянських частин під ударами сильного ворога, і пережити страхіття гітлерівської окупації, і відчути радість визволення від неї.
Пам'ятник уродженцям Куп'янщини, що згоріли в полум'ї війни.
  
У боях багато воїнів гинуло. Загиблих рідні оплакували, а народ славив. Десять куп`янчан удостоєні звання Героя Радянського Союзу, чотири мешканця Куп`янщини – кавалери трьох орденів Слави. Про бої за Куп`янськ з документальною точністю розповів у повісті «В окопах Сталинграда» Віктор Некрасов, тодішній інженер 850 - го полку, згодом письменник, та письменник Костянтин Симонов у книзі «Солдатами не народжуються». Євген Долматовський, який перебував після полону у Куп` янську,  написав вірші до славнозвісної пісні «Случайний вальс».
Про ті героїчні події, про людей, які перемогли в ті жахливі роки, про відбудову Куп`янщини в післявоєнні роки розповідалося на  заходах, які проводилися в бібліотеках району. В усіх бібліотеках оформлені Куточки Слави, книжкові виставки,  проводилися уроки пам`яті, зустрічі з ветеранами війни, праці, дітьми війни, звучали вірші та лунали  пісні воєнних років.

В бібліотеках району ведеться велика краєзнавча та патріотична робота. Бібліотечні працівники тісно співпрацюють зі  школами, училищами, ліцеями,  проводять різноманітні заходи, на яких розповідають  про історичні події, знаменитих людей Куп`янщини. Так, 3 лютого працівники центральної районної бібліотеки відвідали учнів 8 класу середньої школи №1, де провели урок пам` яті «Дорога ціна Перемоги». Школярі почули багато цікавих фактів про визволення Куп`янщини від фашистських загарбників, про дії партизан, про життя куп`янчан в період окупації,  а наприкінці заходу прослухали пісню «Случайний вальс», яка була написана поетом в стінах їх школи. 

Комментариев нет:

Отправить комментарий