Powered By Blogger

понедельник, 24 февраля 2014 г.

Солдат війни не вибирає

Війна — злочин, який не спокутується перемогою
Анатоль Франс
         

         Далекий грудень 1979 року... Далека, чужа країна Афганістан... Безглузда війна... Скільки смертей, скільки горя за 10 років. Проте це не применшує героїзму наших воїнів там, в афганському пеклі. Там, в ущелинах і на перевалах, на берегах шумних річок і кам’янистих підніжжях голих скель, на схилах Панджшеру і в долині Нангалхару, під непривітним Хостом і суворим Кандагаром  гористого Афганістану воїни-інтернаціоналісти довели: вони — гідні продовжувачі слави ветеранів Великої  Вітчизняної.
         Афганістан... Страшний за реальністю, гіркий за наслідками, незабутній, чорною стрічкою назавжди залишиться в серці воїнів.
         Летіли в Україну літаки, названі «чорними тюльпанами», з цинковими трунами. Україна втратила близько 4 тисяч молодих хлопців, 6 тисяч стали інвалідами.
         Через горнило афганської війни пройшло і 326 воїнів — уродженців Куп’янщини. З них дев’ятеро не повернулися до батьківських осель, згоріли в полум’ї тієї несправедливої і незрозумілої для них війни.         

          Ось їх прізвища та імена:
         Дьомкін Віктор Петрович (1964-1985)
         Знова Віктор Олександрович (1964-1984)
         Ківшар Микола Миколайович (1965-1985)
         Кривич Володимир Володимирович (1964-1986)
         Мінц Віктор Миколайович (1964-1984)
         Назаренко Леонід Миколайович (1960-1981)
         Реуцький Олексій Анатолійович (1964-1984)
         Тараканов Олег Валерійович (1965-1983)
         Хозак Юрій Валентинович (1963-1982)
         На честь дев’яти воїнів-інтернаціоналістів, життя яких пов’язано з Куп’янщиною і було перервано афганською війною, в центральному сквері Куп’янська встановлений пам’ятний знак (автор проекту — І.В.Величко).
         День 15 лютого ніяк не позначений у календарі. Але він особливий. Цього дня закінчилася ця жахлива війна. Вже 25 років ветерани війни відзначають день виведення радянських військ з Афганістану.
         На честь вшанування воїнів-інтернаціоналістів в кожному селі, в кожній школі, клубі, бібліотеці, проводилися різноманітні заходи. Так, у бібліотеках Куп’янської ЦБС проводились уроки пам’яті, уроки мужності, вечори-зустрічі з ветеранами, години пам’яті «Афганістан болить в моїй душі», «Афганістан — мій біль, моя пекуча пам’ять», «Афганці української землі»; оформлені стенди, куточки, книжкові виставки «Сини, гідні своєї країни».
       Працівники центральної районної бібліотеки підготували і провели годину пам’яті «Афганістан — моя кривава рана» для учнів 1-2 курсів Аграрного ліцею. В ході заходу було використано документальні матеріали, прозвучали пісні та вірші про війну в Афганістані. Учні закладу вшанували пам’ять загиблих воїнів-інтернаціоналістів Куп’янщини, запаливши свічку пам’яті та поклавши квіти до тематичної композиції.

Комментариев нет:

Отправить комментарий