Powered By Blogger

понедельник, 17 ноября 2014 г.

Остап Вишня і Куп’янщина

Люблять сеньківчани своє рідне Сенькове. Люблять і пишаються ним. Та і є за що. Красиве село.
 Але ж і всі інші села на Купянщині красою не обділені. Не бажають їхні жителі перед сеньківчанами поступатись. Як уже всі аргументи перестають діяти, тоді сеньківчани вдаються до найголовнішого козиря: «Скажіть, а в якій книжці про вас написано? А про Сенькове і сеньківчан сам Остап Вишня он скільки понаписував. О!»
На Купянщині любив відпочивати, заряджатися творчістю і черпати теми для своїх усмішок великий сміхотворець України Остап Вишня.
Після виходу з увязнення він часто гостював в с.Сеньковому. Був завзятим рибалкою та мисливцем і багато часу проводив на річці Оскіл, на озерах та в лісі. 
Спостереження за тутешнім життям дало матеріал для написання письменником ряду гумористичних творів: «Сом», «Дика гуска»,  «Якби моя бабуся встали», «З кракухою на озері». З Сеньковим пов’язані нариси «На правильному шляху», «Сільська Рада».
В Сеньківській сільській бібліотеці є краєзнавчий куточок «Остап Вишня і наше село», де зібрані книги самого автора, книги про нього, спогади сеньківчан, фотографії.
12 листопада 2014 року завідуюча Сеньківською сільською бібліотекою Куп'янської ЦБС Ківшар О.І. підготувала і провела для учнів 9 класу Сеньківської школи народознавчу годину «Остап Вишня і наше село», присвячену 125-річчю від дня народження письменника. Школярі дізналися багато цікавого про українського гумориста, почитали його усмішки, написані в Сеньковому, ознайомилися зі спогадами односельців, які спілкувалися з письменником, ходили разом з ним на рибалку та полювання. Його усмішки нашпиговані дотепами, жартами, такими літературними засобами як гіпербола, літота, метафора. Читаєш, а тебе на сміх тягне.
В селі є вулиця, яку мешканці назвали іменем Остапа Вишні. Є в селі і джерело, біля якого любив відпочивати письменник. В нарисі «Сільська рада» Остап Вишня виступає не лише як фіксатор подій, оповідач, а й як порадник. Він пише «Сеньків має… чудесне на горі джерело води… Джерело обовязково слід використовувати для водопроводу».
При проведенні заходу учні розповідали про жителів вулиці Остапа Вишні, про те, як була приведена в порядок територія навколо джерела та проведені роботи по благоустрію, про те, як сеньківчани люблять відпочивати під могутніми вербами та мають надію, що Остапове джерело стане місцем туристичних подорожей.


Комментариев нет:

Отправить комментарий