Powered By Blogger

понедельник, 9 июля 2018 г.

Ніч купальська – вічна чарівниця




Свято  Купала  - одне із  найчарівніших і неповторних  свят українського народознавчого календаря має давнє і загадкове коріння, є народним святом , кажуть , що  на  нього сонце «грає», а зілля має найбільшу «силу».
   Відзначають його у найкоротшу  та енергетичну «найсильнішу» ніч року. Торжество співпадає з народженням літнього сонця,  яке в цю пору піднімається найвище над  Землею. Вода, вогонь, трава – головні символи  та обереги свята, які у розпалі літнього сонцевороту  набувають магічних властивостей. 
 За повір`ям,  купальська ніч вважається чарівною, бо саме в цей час в самій хащі лісу  розпускається  квітка  папороті  і являється ця вогнена квітка на одну мить, і тому, хто заволодіє нею, дарується  сила розуміти мову птахів і звірів, лікувати хворих і вміння знаходити скарби.
 Багато традицій та обрядів на Купала живе і в наш час.  Святкування одного з найбільш магічних і загадкових свят українського народу – Івана Купала вже стало доброю традицією в усіх бібліотечних філіях Куп`янської централізованої бібліотечної системи.  Для користувачів бібліотек і мешканців сел    проводяться  заходи, які знайомлять з народознавчою, фольклорною спадщиною нашого краю, традиціями наших предків: народознавчі години, літературно – музичні композиції,  інформаційні години, віртуальні подорожі, бесіди,  оформлюються книжкові виставки, перегляди літератури. Разом з працівниками  сільських клубних установ проводяться ігри і розваги для молоді, плетіння і пускання вінків на воду, стрибання через багаття, хороводи та купальські пісні.  які дарять присутнім піднесений настрій і  багато позитивних емоцій.
 В центральній районній бібліотеці   до Свята Івана Купала представлена книжкова виставка «Жива вода купальської ночі» і проведена  експрес – бесіда «Ніч купальська – вічна чарівниця». Бібліотекарі ознайомили присутніх із витоками одного із найчарівніших   і неповторних  слов`янських свят, легендами, повір`ями,  обрядами,  пов`язаних із ним та  розповіли,  як святкують Івана Купала в різних регіонах України.  На книжковій виставці представлена література з народознавства, етнографії, періодичні видання,  яка  буде цікава  широкому колу читачів.



Комментариев нет:

Отправить комментарий