Powered By Blogger

понедельник, 12 ноября 2018 г.

О мово моя, душа голосна України!



  День української писемності і мови – державне свято, яке щороку відзначається в Україні 9 листопада. За православним календарем – це день вшанування пам`яті преподобного Нестора Літописця – послідовника творців слов`янської писемності і мови Кирила і Мефодія. Дослідники вважають, що саме з преподобного Нестора – літописця і починається писемна українська мова.
 Мова – це безцінний дар,  який треба шанувати. Мова в нас красива і багата, мелодійна і щира,  як і душа нашого народу.  З покоління в покоління, в часи розквіту та падіння передавали нам предки цей скарб. Народ плекав рідну мову у піснях, легендах. Ми українці. Живемо в вільній незалежній державі – Україні. Для нас рідна мова – це наша гордість,  бо все,  що створено нею, увійшло у скарбницю загальнолюдської культури.
  До Дня української писемності і мови в  усіх бібліотечних закладах району для користувачів різних вікових категорій  проведено різноманітні  заходи: літературні години, мовознавчі ігри, бесіди, інформаційні години, вікторини.  Оформлювалися книжково – ілюстративні виставки, перегляди літератури, проводилися віртуальні подорожі.
           «Свято рідного слова» -  під такою назвою для школярів  бібліотекарі центральної районної бібліотеки провели мовознавчу гру. Під час заходу присутні ознайомилися з історією життя Нестора Літописця,  дізналися багато  цікавих фактів про визначних діячів української словесності. Було проведено конкурси на краще знання приказок, прислів`їв і віршів про мову.
          Розгорнуті книжково – ілюстративні виставки  «Квітни мова рідна» та «О мово моя, душа голосна України» ознайомили користувачів бібліотеки  з  історією розвитку української мови з давніх часів і до наших днів, художніми  творами та поезією українських авторів, науковою  літературою, висловами відомих людей про красу і велич рідної мови.





Комментариев нет:

Отправить комментарий